De la crema de pantofi și ardei iute, la tort cu lumânări -partea I – Adina BRĂNICI (PhD), consultant în lactație certificat internațional IBCLC...
Câte kilograme luăm în sarcină
O alimentație sănătoasă în sarcină este foarte importantă atât pentru mamă, cât și pentru făt. Astfel, ar trebui să ne gândim să ne hrănim de două ori mai sănătos, nu de două ori mai mult.
În mod obișnuit, numărul de kilograme acumulat în sarcină este între 5 și 18. La o greutate normală, se iau între 11 și 16 kg, iar dacă este vorba despre o femeie supraponderală, este recomandat ca numărul de kilograme luat în sarcină să se încadreze între 7 și 11.
În primul trimestru de sarcină, greutatea corporală a mamei ar trebui să crească nesemnificativ, cu jumătate până la două kilograme. Dacă în această perioadă creșterea în greutate este de mai mult de 10% din numărul de kilograme pe care l-a avut mama înainte de sarcină este un semnal de alarmă și se recomandă consultarea medicului – ginecolog sau specialist în nutriție. O scădere alarmantă în greutate este, de asemenea, un motiv pentru care trebuie să cerem sfatul medicului.
În cel de-al doilea trimestru de sarcină, creșterea în greutate trebuie să fie graduală și constantă – câte o jumătate de kilogram pe săptămână. Dacă se trece de această limită se recomandă observarea cu atenție a obiceiurilor alimentare și corectarea lor. Și în trimestrul al treilea este sănătos să se ia câte maximum o jumătate de kilogram pe săptămână. De fapt, un stil de viață activ, din care să facă parte exercițiile ușoare și o nutriție echilibrată sunt cheia unei acumulări sănătoase de kilograme în sarcină.
Dintre kilogramele acumulate în sarcină, greutatea copilului reprezintă, în general, doar maximum o treime. Restul sunt distribuite astfel: placenta cântărește aproximativ o jumătate de kilogram, lichidul amniotic, 1 kg, uterul, 1 kg, sânii, aproximativ 1,5 kg, volumul suplimentar de sânge, 2 kg, iar cantitatea de fluide reținute poate varia de la o persoană la alta. Este firesc să existe și depozite de grăsime acumulate în timpul sarcinii, dar o dietă sănătoasă ne va ajuta ca acestea să nu depășească 3 kg.