Feminence Medical Center

Păstrare echilibrul emoțional în sarcină

Păstrare echilibrul emoțional în sarcină

învață cum să-ți păstrezi echilibrul emoțional, pentru a te bucura de acest miracol al sarcinii

„Bucuria unei noi vieții trebuie să fie viziunea maternității, în loc de frica de moarte care a întunecat-o de când civilizația s-a dezvoltat”. (Grantly Dick-Read).

Păstrarea echilibrului emoțional în timpul sarcinii este esențială, atât pentru bunăstarea mamei, cât și pentru dezvoltarea sănătoasă a bebelușului. Sarcina este o perioadă de schimbări fizice și emoționale semnificative, iar gestionarea acestor schimbări poate fi provocatoare.

 

Păstrare echilibrul emoțional în sarcină

CE VEI ÎNVĂȚA LA CURS

Schimbările care apar la femeile care urmează să aibă un copil

Schimbările fiziologice sensibilizează femeia și conduc la schimbările psihologice mai subtile care urmează. Considerate în termeni psihologici, ele se referă la orientarea femeii față de ea însăși și față de lume.

Mama trasferă o parte din simțul ei de sine asupra bebelușului care crește în ea. În mare parte mamele se identifică cu bebelușul și astfel dobândesc un simț foarte puternic al nevoilor bebelușului.

Orientarea specială a mamei către viitorul bebeluș

Orientarea specială a mamei către viitorul bebe începe n sarcină și se menține și după procesul de naștere. Mama care nu este distorsionată în aceste aspecte este pregătită să renunțe treptat la identificarea cu bebelușul, pe măsură ce acesta simte nevoia de a se separa. Se întâmplă uneori ca mama să ofere îngrijire inițială bună, dar să eșueze în finalizarea procesului din cauza incapacității de a încheia acest proces, astfel încât mama tinde să rămână contopită cu bebelușul ei și să întârzie separarea acestuia de ea. Oricum este dificil pentru o mamă să se separe de copilul ei în același ritm în care copilul are nevoie să devină separat de ea.

Dimensiunea subiectivă a durerii

Durerea este interpretarea unui stimul și variază în funcție de intensitatea influențelor emoționale, referitor la care se postulează această lege: un stimul de magnitudine fixă aplicat la orice receptor senzorial specific produce un răspuns motor proporțional cu integritatea interpretării sale.

Este extrem de important ca acest lucru să fie recunoscut în cazul nașterii normale și necomplicate, deoarece un stimul de magnitudine fixă poate să nu însemne nimic pentru o mamă, dar poate fi o agonie de mare intensitate pentru altă mama.  

Păstrare echilibrul emoțional în sarcină

BENEFICII MAJORE

Educație și informare

Necunoașterea etapelor de dezvoltare ale sarcinii din punct de vedere psihologic și a schimbărilor prin care trece corpul poate reduce anxietatea și incertitudinea.

Îngrijirea de sine

Autocunoașterea în traversarea acestei perioade reprezintă o resursă importantă pentru o stare de bine.

Gestionarea stresului

Identificarea factorilor de stres – recunoașterea și abordarea factorilor de stres ajută la prevenirea acumulării acestuia.

Tehnici de management al stresului: practici cum ar fi relaxarea, cunoașterea de sine, autohipnoza, terapia sau hobby-urile relaxante pot ajuta la menținerea unui echilibru emoțional.

Monitorizarea și îngrijirea emoțională

Auto-reflecție: este important să fii atentă la stările tale emoționale și să recunoști când ai nevoie de ajutor suplimentar.

Asistență profesionistă: dacă simți că ești copleșită de anxietate sau depresie, consultarea unui specialist, cum ar fi un terapeut sau un consilier, poate fi benefică.

Adaptabilitate

Acceptarea schimbărilor: adaptarea la schimbările inevitabile ale sarcinii cu o minte deschisă poate reduce stresul.

Planificare flexibilă: pregătirea pentru neprevăzut și menținerea unei atitudini flexibile ajută la gestionarea surprizelor care pot apărea.

 

Păstrare echilibrul emoțional în sarcină

Informații despre curs

Păstrare echilibrul emoțional în sarcină

ÎNSCRIE-TE ACUM, LOCURILE SUNT LIMITATE!

Păstrare echilibrul emoțional în sarcină

TRAINER CURS

Dr. Maria Ancuța GURZA

PSIHOLOG CLINICIAN SPECIALIST ȘI PSHIHOTERAPEUT, DOCTOR ÎN PSIHOLOGIE