De la crema de pantofi și ardei iute, la tort cu lumânări -partea I – Adina BRĂNICI (PhD), consultant în lactație certificat internațional IBCLC...
Diabetul gestațional, simptome și cauze
Diabetul gestațional reprezintă niveluri crescute ale cantității de glucoză (zahăr) din sânge pe parcursul sarcinii și poate să apară în orice stadiu al sarcinii, dar este mai frecvent în a doua jumătate (trimestrele II și III). Aceasta se întâmplă atunci când organismul mamei nu poate produce suficientă insulină – un hormon care ajută la controlul nivelurilor de zahăr din sânge – pentru a satisface nevoile suplimentare din timpul sarcinii. Diabetul gestațional poate provoca probleme atât pentru mamă, cât și pentru făt în timpul sarcinii, dar și după naștere, însă riscul apariției acestor complicații poate fi redus dacă diabetul este detectat și bine gestionat.
Simptomele și cauzele diabetului gestațional
De multe ori, diabetul gestațional nu se manifestă prin simptome, însă ar trebui să tragă un semnal de alarmă urmatoarele semne:
- Sete crescută
- Nevoia continuă de urinare
- Uscăciunea gurii
- Oboseală
Diabetul gestațional poate aparea la orice femeie însărcinată, însă risc crescut există în următoarele situații:
- Obezitate
- Copil născut anterior ce cântărea la naștere mai mult de 4,5 kilograme
- Unul dintre părinții sau frății mamei suferă de diabet
- Femeia însărcinată a suferit de diabet gestațional în timpul unei alte sarcini.
Cum afectează diabetul gestațional sarcina?
În cazul în care mama suferă de diabet gestațional, pot apărea următoarele situații:
- Copilul poate depăși greutatea normală, ceea ce înseamnă că pot apărea dificultăți la naștere.
- Polihidramnios – prea mult lichid amniotic, care poate cauza naștere prematură.
- Preeclampsia – hipertensiune în timpul sarcinii, care la randul ei poate cauza alte complicații.
- Tensiune arterială crescuta a fatului la naștere, care necesită tratament.
- Pierderea fătului – în cazuri foarte rare.
Cum putem preveni?
Nu există garanții atunci când vine vorba de prevenirea diabetului gestational, dar adoptarea unui stil de viață sănătos înainte de sarcină reprezintă o temelie solidă în prevenția diabetului gestațional. Dacă o femeie a dezvoltat diabet gestațional, aceste alegeri sănătoase pot, de asemenea, să reducă riscul de reapariție a acestei complicații în sarcinile viitoare sau de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 ulterior. Se recomandă:
Consumul de alimente sănătoase, bogate în fibre și sărace în grăsimi saturate și calorii, fructe, legume și cereale integrale, proteine de calitate. Folosiți cu încredere mirodenii naturale pentru varierea gustului.
Exercițiile fizice constante înainte, cât și în timpul sarcinii scad semnificativ rezistența corpului la insulină. Scopul este de a face 30 de minute de activitate moderată în majoritatea zilelor săptămânii: faceți o plimbare zilnică în ritm alert, mergeți pe bicicletă, înotați, faceți clase de aerobic special destinate gravidelor. Fiecare pas pe care îl faceți mărește șansele de a avea o sarcină ușoară și un copil sănătos.
Pierdeți excesul de kilograme înainte de sarcină. Nu se recomandă scăderea în greutate în timpul sarcinii. Dar dacă intenționați să rămâneți însărcinată, pierderea greutății în plus în prealabil vă poate ajuta să aveți o sarcină mai sănătoasă.
În clinica noastră vă stă la dispoziție, pentru screening, diagnostic, tratament diabet zaharat, monitorizare și tratament diabet gestațional, consiliere nutrițională în boli metabolice și obezitate, doamna dr. Adina Braha – medic specialist diabet, nutritie și boli metabolice cu o experiență de 7 ani în domeniu și asistent universitar UMFT.