Feminence Medical Center

Ecografia de șold, o investigație necesară pentru nou-născut

Ecografia de șold, o investigație necesară pentru nou-născut

Malformațiile la nivelul articulației șoldului sunt caracteristice unui segment de aproximativ 5% dintre nou-născuți. Nedepistate la timp, acestea pot duce la apariția luxației congenitale de șold ce se poate transforma, pe termen lung, într-un handicap pe viață. Singura modalitate imagistică de depistare precoce a luxației congenitale de șold și a displaziei de dezvoltare a șoldului la nou-născuți și sugari este ecografia de șold.

Când se recomandă ecografia de șold?

Ecografia de șold face parte din examinările de rutină ale nou-născutului și sugarului. Ecografia de șold se va efectua, de preferat, la vârsta de 4-6 saptămâni. Aceasta se poate efectua, teoretic, până la vârsta de 6 luni, când devine inutilă din cauza osificării capului femural care împiedică pătrunderea ultrasunetelor.

Avantajele ecografiei de șold la nou-născuți și sugari:

permite o evaluarea neinvazivă și neiradiantă a articulației șoldului
nu necesită sedarea pacientului și nici substanțe de contrast (ca de exemplu în cazul evaluării R.M.N.), evitând astfel riscul unor efecte secundare nedorite
diagnostic precoce, de o acuratețe ridicată, a malformației luxante a șoldului
aplicarea tratamentului ortopedic cât mai rapid, cu verificarea eficienței acestuia
În concluzie, ecografia șoldului la nou-născut și sugar trebuie să fie o investigație de rutină, la fel ca examenul clinic.

În clinica noastră vă stau la dispoziție, pentru ecografia de șold, doamna dr. Ramona Stroescu și domnul dr. Cristian Borțea.

Citește și ...