De la crema de pantofi și ardei iute, la tort cu lumânări -partea I – Adina BRĂNICI (PhD), consultant în lactație certificat internațional IBCLC...
Ecografia de șold, o investigație necesară pentru nou-născut
Malformațiile la nivelul articulației șoldului sunt caracteristice unui segment de aproximativ 5% dintre nou-născuți. Nedepistate la timp, acestea pot duce la apariția luxației congenitale de șold ce se poate transforma, pe termen lung, într-un handicap pe viață. Singura modalitate imagistică de depistare precoce a luxației congenitale de șold și a displaziei de dezvoltare a șoldului la nou-născuți și sugari este ecografia de șold.
Când se recomandă ecografia de șold?
Ecografia de șold face parte din examinările de rutină ale nou-născutului și sugarului. Ecografia de șold se va efectua, de preferat, la vârsta de 4-6 saptămâni. Aceasta se poate efectua, teoretic, până la vârsta de 6 luni, când devine inutilă din cauza osificării capului femural care împiedică pătrunderea ultrasunetelor.
Avantajele ecografiei de șold la nou-născuți și sugari:
permite o evaluarea neinvazivă și neiradiantă a articulației șoldului
nu necesită sedarea pacientului și nici substanțe de contrast (ca de exemplu în cazul evaluării R.M.N.), evitând astfel riscul unor efecte secundare nedorite
diagnostic precoce, de o acuratețe ridicată, a malformației luxante a șoldului
aplicarea tratamentului ortopedic cât mai rapid, cu verificarea eficienței acestuia
În concluzie, ecografia șoldului la nou-născut și sugar trebuie să fie o investigație de rutină, la fel ca examenul clinic.
În clinica noastră vă stau la dispoziție, pentru ecografia de șold, doamna dr. Ramona Stroescu și domnul dr. Cristian Borțea.