De la crema de pantofi și ardei iute, la tort cu lumânări -partea I – Adina BRĂNICI (PhD), consultant în lactație certificat internațional IBCLC...
Trombofilia în sarcină
Cum se manifestă trombofilia?
La pacienții cu trombofilie, coagularea poate să apară fără lezarea vreunui vas. Se formează astfel cheaguri de sânge care vor bloca curgerea sângelui. Frecvent, trombii se formează la nivelul venelor membrelor inferioare şi determină tumefiere, roşeaţă şi discomfort la acel nivel. Această condiţie se numeşte tromboză venoasă profundă şi este diagnosticată la ecografie şi tratată cu anti-coagulante. Uneori, cheagurile de sânge pot pune viaţa în pericol, atunci când se desprind de la locul formării şi se deplasează în alte organe vitale (plămân, inimă, creier). Când cheagul de sânge ajunge la nivelul plămânului şi blochează vasele, afecţiunea se numeşte trombembolism pulmonar. Pot apare tulburări severe de respiraţie si uneori, afecţiunea poate determina decesul pacientului.
Riscurile unei trombofilii în sarcină
Multe dintre femeile însărcinate care au trombofilie nu vor avea complicaţii în sarcină. Cu toate acestea, trombofilia reprezintă un risc special pentru mamă şi copil: comparativ cu femeile care nu suferă de această boală, femeia gravidă va avea un risc mai mare de a face tromboză venoasă profundă sau anumite complicaţii ale sarcinii.
Sarcina, prin ea însăşi, predispune la formarea de trombi la nivelul vaselor. În mod normal în sarcină, procesul de coagulare a sângelui este modificat, limitându-se astfel pierderea de sânge din timpul travaliului şi al naşterii. De asemenea, studiile sugerează că cel puţin 50% din femeile gravide care dezvoltă o tromboză venoasă profundă complicată cu un un trombembolism pulmonar, o principală cauză de deces matern, suferă de trombofilie.
În plus, formarea unor cheaguri de sânge în vasele placentei va reduce fluxul de sânge care ajunge la făt. Astfel, trombofilia poate contribui la apariţia unor complicaţii în sarcină, cum ar fi:
- avorturi spontane repetate, de obicei după săptămâna a zecea de sarcină;
- naşterea unui copil mort, în trimestrul al doilea sau al treilea;
- placenta abruptio, o afecţiune în care placenta se desprinde parţial sau complet de peretele uterin, înainte de naştere. Acest lucru poate provoca sângerări abundente, periculoase atât pentru mamă, cât şi pentru copil;
- preeclampsie severă, o condiţie medicală care apare în sarcină şi se manifestă prin creşterea presiunii arteriale şi prezenţa unor cantităţi mari de proteine în urină.
Simptome trombofiliei în sarcină
Există mai multe tipuri de modificări încadrate ca trombofilii, iar o femeie însărcinată poate asocia mai multe modificări trombofilice.
De cele mai multe ori, simptomele sunt modeste. Rareori femeia însărcinată dezvoltă tromboze severe amenințătoare de viață care să determine gravida să se adreseze într-un serviciu de urgență:
- Tromboze venoase profunde –tromboflebite la nivelul membrelor, în special membrelor inferioare, care se manifestă clinic cu creșterea în volum a gambei și/sau a coapsei cu impotență funcțională, pacienta având dificultăți de a se deplasa.
- Tulburări de respirație moderat-severe datorită trombozelor în circulația pulmonară.
- Manifestări neurologice datorită unui accident vascular cerebral trombotic.
De cele mai multe ori femeile însărcinate sunt investigate pentru trombofilie dacă se diagnostichează: întârzieri de creștere a fătului, modificări ale circulație uterine cu creșterea tensiunii în circulația uterină la examinarea ecografică Doppler, creșterea tensiunii arteriale până la manifestări extreme de eclampsie – preeclampsie și patologie a placentei decelată ecografic cu „îmbătrânirea placentei”.
Trombofilia și prevenirea ei
Nu se poate vorbi de o prevenire a trombofiliilor, cu atât mai puțin a celor moștenite, dar există recomandări generale, astfel încât manifestările trombotice – care sunt de fapt consecințele acestor patologii – să nu apară.
Este foarte important diagnosticul trombofiliilor, mai ales la femeile însărcinate, precum și monitorizarea acestor cazuri pentru a preîntâmpina evenimentele nedorite, unele putând pune viața în pericol atât a mamei, cât și a copilului. Este interzis fumatul, repausul prelungit și este necesară o urmărire a sarcinii atât de către medicul ginecolog cât și de hematolog.
În clinica noastră vă stau la dispoziție:
- Dr. Mariana Ciupa – medic primar obstetrică-ginecologie
- Dr. Alexandra Butean – medic specialist obstetrică – ginecologie
- Dr. Cristina Potre – medic specialist hematologie