De la crema de pantofi și ardei iute, la tort cu lumânări -partea I – Adina BRĂNICI (PhD), consultant în lactație certificat internațional IBCLC...
Varicele și tratamentul lor. Importanța ecografiei doppler venoase
Dr. Nicola ROICOV
Medic Specialist Chirurgie Vasculară La Feminence Medical Center
Indiferent că vorbim despre insuficiența venoasă cronică, despre varice sau despre boala venoasă, majoritatea lumii se gândește la vene inestetice și/sau dureroase. Trebuie sa clarificam de la început că fiecare dintre noi are un sistem venos profund și unul superficial, care comunica între ele. Venele au ca rol reîntorcearea sângelui dinspre periferie (picioare, mâini, cap) către inimă.
Cel mai des afectat este sistemul venos superficial, iar în acest caz vorbim despre insuficiența venoasă cronică, afecțiune cunoscută și sub denumirea de boală venoasă cronică (varice).
Insuficiența venoasă are multiple stadii de evolutie, pornind de la o ușoară senzație de greutate la nivelul picioarelor și ajungând până la ulcere. Varicele, indiferent de dimensiune, sunt o expresie a acestei afecțiuni și reprezintă un stadiu intermediar al evolutiei ei.
Mulți dintre pacienți vin la mine din urmatoarele motive:
- aspect inestetic
- durere
- senzația de picioare grele asociată cu edem
Niciun motiv dintre cele de mai sus nu este mai puțin important decât celelalte, fiecare pacient are propria lui scară de evaluare a stării de sănătate. Cea mai proasta decizie care poate fi luată, de oricare dintre noi, este de a ignora ceva. Sa nu uitam că această afecțiune este evolutivă și dacă este ignorată (netratata) are prostul obicei să producă multe complicații.
Logica este simplă: pentru a putea trata, mai întâi trebui să înțelegi ce anume tratezi, dupa care să te gândești cum tratezi. Pun mare accent pe această ordine cronologică pentru că vreau să evidențiez importanta ecografiei Doppler venoase . Fără aceasta investigatie, medicul nu poate să înțeleagă cu adevărat ce are de tratat și mai ales, cum poate să facă asta în beneficiul pacientului. Fără ecografie, nu există tratament eficient.
FACTORI FAVORIZANȚI
Predispoziția genetică, sedentarismul, sarcina sunt câțiva dintre factorii favorizanți pentru apariția insuficienței venoase cronice (a varicelor).
VARICE LA FEMEI GRAVIDE – INSUFICIENȚĂ VENOASĂ CRONICĂ
Se aproximează că 70-80% dintre femeile gravide dezvoltă varice, insuficiență venoasă cronică pe perioada sarcinii.
RECOMANDĂRI PENTRU PERIOADA SARCINII ȘI POST SARCINĂ
Este indicată o consultație la medicul chirurg vascular (care sa includă obligatoriu și ecografia Doppler venoasă) în fiecare trimestru de sarcină și la două luni postnatal.
Nu există un tratament unic, valabil pentru toți. Opțiunile de tratament s-au diversificat odată cu progresul tehnologic în medicină. Se pune mare accent pe tehnici endovenoase sau minim-invazive. Avantajul major în cazul tehnicilor moderne este că nu necesită spitalizare, adică se pleacă acasă dupa 1-2 ore de la intervenție. Aici mă refer la cele două tipuri de intervenții minim-invazive: termice (laser, radiofrecvență) si non-termice (mecanice, scleroterapie).
Fiecare tehnică are avantaje, indicații, dar și limitări. Cel mai important pentru mine este să cunosc limitele fiecărei tehnici. Deși există o gamă largă de tehnici, ele nu pot exclude tot timpul și partea chirurgicală clasică, din acest motiv este foarte important să cunosc limitele fiecăreia, pentru a obține un rezultat optim pentru pacienți.
SCLEROTERAPIA (injectarea)
Un alt subiect foarte important, mai ales femeilor, și anume scleroterapia (injectarea).
Este o procedură eficientă, nedureroasă și are rezultate bune, atât din punct de vedere estetic, cât și functional, dar cu condiția să fie respectată logica expusă mai sus.
Cel mai important lucru pe care trebuie sa îl rețină pacienții este că nu orice tip de venă poate fi sclerozată, în unele cazuri cele mai bune rezultate se obțin pe cale clasică, adica incizii de 2-3 mm.
Fiecare pacient este unic și are propria lui scară de evaluare, din acest motiv eu consider că la finalul unui tratament, rezultatul trebuie să satisfacă pacientul, atât din punct de vedere functional, cât și estetic.
RECOMANDARE
O consultație la medicul chirurg vascular te poate scuti de multe probleme și complicații!
Poți programa un consult chiar acum →